Polietilen PE Tarihçesi:
Polietilen 1933 yılında bir ingiliz firması olan Imoerial Chemical Industries çalışanı olan Reginald Gibson ve çalışma arkadaşı Eric Fawcett etiler gazını polimerleştirmek suretiyle üretti. Başlangıçta askeri amaçlarla kullanılmaya başlanmasına rağmen zamanla farklı varyasyonlarla daha dayanıklı ve sert hale getirilerek sanayinin vazgeçilmez mühendislik plastiği olmuştur.
1950′ li yıllarda Karl Ziegler ve Giulio Natta, düşük basınçta polimerleştirme yöntemini geliştirdi. Bu keşif yüksek yoğunluklu Polietilen üretimini mümkün kıldı. Yüksek yoğunluklu polimer hem daha sert hemde daha dayanıklı olmuştu. Bu çalışmaları ile bu iki bilim adamı 1963 Kimya Nobel ödülünü aldılar. Günümüzde bu buluşun sonucu olarak mühendislik plastikleri arasında en çok tercih edilen ürünlerden biri Polietilen olmuştur.
Polietilen (PE) Kimyasal Yapısı:
Polietilen (PE), etilen monomerlerinden oluşan basit termoplastik bir polimer çeşididir. Kimyasal formülü kısaca: (C2H4)n(\text{C}_2\text{H}_4)_n şeklindedir.
Bu yapı, karbon (C) atomlarının birbirine bağlı olduğu ve her bir karbona iki hidrojen (H) atomunun bağlandığı uzun bir hidrokarbon zincirinden oluşur. Polietilen zincirinin uzunluğu ve dallanma miktarı, polimerin özelliklerini belirleyen kritik faktörlerdir.
Polietilen Çeşitleri:
-
Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE): Daha esnek bir mühendislik plastiğidir. Bu nedenle market torbaları veya streç filmlerde kullanılmaktadır. Daha seyrek yapıya sahip olması kimyasal zincirlerin birbirine yakın olmasını enlellemektedir. Esnekliğinin temel sebebi budur.
- Lineer Düşük Yoğunluklu Polietilen (LLDPE): LLDPE, tıpkı LDPE gibi esnek bir yapıya sahiptir. Bu çeşit polietilen, malzemelere mukavemet ve esneklik kazandırır. LLDPE, esneklik gerektiren ambalaj uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.
-
Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE): HDPE, seyrekliğin daha az olduğu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle zincirler birbirine daha yakındır. Sonuç ta da daha rest ve dayanıklı bir polietilen çeşidi ortaya çıkmaktadır. HDPE; borular, plastik şişeler ve oyuncaklar gibi sert ürünlerde kullanılmaktadır.
Daha farklı çeşitleri hakkında bu sitede bilgi alabilirsin.
Polietilen PE Kullanım Alanları:
Polietilen çok geniş kullanım alanına sahiptir. Zor ortam şartklarına karşı dirençlidir. Yüksek kimyasal direnç ve dayanıma sahiptir. Su sızdırmazlığı çok iyidir. Bu nedenle mutfakta, inşaat sektöründe ve tüketim alanında ambalaj olarak kullanılmaktadır. Düşük maliyetli olması alternetiflerine göre üstünlük sağlamasına neden olmaktadır.