1. PVC Nedir

PVC, tam adıyla polivinil klorür, emsallerine göre ekonomik olan ve geniş bir kullanım alanına sahip bir mühendislik plastik türüdür. Hayatımızın birçok alanında sık karşılaştığımız PVC, inşaat başta olmak üzere otomotiv, sağlık ve ambalaj sanayileri gibi birçok sektörde tercih edilmektedir. Bu kadar yaygın kullanılmasının ana sebebi, dayanıklılığı, uygun maliyeti ve kimyasal direnç özelliğidir.

Polivinil klorürün kimyasal yapısında %57 oranında klor ve %43 oranında karbon bulunur. Bu bileşim, PVC’ye ateşe karşı dayanıklılık sağlar, böylece yangın riskini en aza indirir. Su geçirgenliği düşüktür ve anı zamanda birçok kimyasala karşı da oldukça dirençlidir. Bu özellikleri sayesinde boru, pencere profili, kablo kaplaması, yer döşemesi ve hatta medikal ekipmanlar gibi çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılır.

2. PVC Tarihçesi

Polivinil klorür 19. yüzyılda Henri Victor Regnault ve Eugen Baumann tarafından 1835′ de kaza eseri keşfedilmiştir. 20. yüzyılın başlarında, Rus kimyacı Ivan Ostromislensky ve Fritz Klatte Alman kimya şirketi Griesheim-Elektron ile PVC’yi ticari ürünlerde denemiştir fakat katı halde işlem görme zorlukları ve polimerin aşırı kırılgan olması nedeniyle  kırılganlığı çabaları durdurmuştur.

1926’da, B.F. Goodrich şirketinden Waldo Semon, PVC’yi farklı katkı maddeleri ile karıştırıp, plastikleştirme yöntemi geliştirmiştir. Bu sonuç, daha esnek ve daha kolay işlenebilir malzemeyi vermiş ve ticari alandaki yaygın kullanım bundan yakın bir zaman sonra başarılmıştır.

pvc tarihce

Henri Victor Regnault (21 Temmuz 1810 – 19 Ocak 1878), gazların termal özelliklerini titizlikle ölçmesiyle tanınan Fransız bir kimyager ve fizikçidir. Erken dönem termodinamikçilerden biri olan Regnault, 1840’ların sonlarında William Thomson‘un da akıl hocası olmuştur. İlk adını hiçbir zaman kullanmamış ve hayatı boyunca Victor Regnault olarak tanınmıştır.

pvc-lab-3

18. yüzyılda kimya laboratuvarları, oldukça basit ve el yapımı araç gereçlerle donatılmıştı. Laboratuvarlarda genellikle ahşap ve taş tezgahlar ile bakır veya demirden yapılmış ocaklar bulunurdu. Cam balonlar, metal kaplar, harçlar, tokmaklar, tartılar ve birkaç temel cam tüp dışında, günümüzdeki gibi hassas ölçüm cihazları yoktu.

3. PVC Kimyasal Yapısı

PVC standart mühendislik plasltiği temel iki maddeden oluşur.  Bunlar tuz (chlorine) ve ham petrol (Ethylene) maddeleridir. Bu sentezleme esnasında, ethylene dichloride, çok yüksek ısılarda Vinyl Chloride Monomer (VCM) gazına dönüştürülür. Polymerizasyon denilen kimyasal reaksiyonla VCM kimyasal olarak sabit bir toza dönüşür. Buna PVC adı verilir.

Polivinil klorür, monomer haldeki vinil kloridin polimerizasyonu ile üretilmektedir. PVC mühendislik plastiği sert bir plastik olup, daha yumuşak ve daha esnek hale getirmek için farklı malzemelerle sentezlenerek farklı çeşitleri elde edilmektedir.

pvc

3. PVC Özellikleri

PVC (Polivinil Klorür) özellikleri ve avantajları saymakla bitmez.  Dayanıklı, su geçirgenliği yok denecek kadar az, hafif ve dayanım gücü yüksek, yangın gibi yüksek ateşe karşı direnci yüksektir.  PVC üretiminde farklı maddelerle sentezlenmesi sonucu çok farklı özelliklerde ve renklerde çeşitlendirmesi yapılmaktadır. Tüm bu özellikleri değerlendirdiğimizde rekabet gücü yüksek bir standart mühendislik plastiği ile karşı karşıya kalmaktayız.

pvc_ozellikleri

4. PVC Çeşitleri

  • Sert PVC (U-PVC): Dış mekanlarda kullanılan oldukça sert bir mühendislik plastiğidir. Kapı ve Pencere profili ve inşaat alanında boru üretiminde kullanılır
  • Yumuşak PVC: Yumuşak ve elastik bir yapıya sahiptir, kablo kaplamaları, yer döşemeleri ve medikal malzemeler gibi alanlarda tercih edilir.
  • Klorlanmış PVC (C-PVC): Özellikle sıcak su tesisatlarında kullanılmaktadır. Kimyasal ve ısı dayanımı yüksek bir pvc çeşididir.
  • PVC Köpük Levha (Forex PVC): Hafif ve esnek bir yapıya sahip olan bu levhalar, tabela, reklam panoları ve dekorasyon gibi uygulamalarda kullanılır.
  • Şeffaf PVC: Saydam özellikte olup, gıda ambalajları, perde, dosya ve koruyucu kaplamalarda tercih edilir.

5. PVC Kullanım Alanları

PVC’nin en çok kullanıldığı alan inşaat sektörüdür. Buralarda kapı ve pencere profilleri, elektrik ve su tesisat altyapısındaki borularda pvc kullanılmaktadır. Dayanıklı ve esnek olması su ve atık su endüstrisinde boru hatları için yaygın olarak tercih edilir. Sağlık alanında da kullanılan PVC, ekonomik ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilir. PVC parçaları kâğıt ve cam atıkları gibi tekrar kullanıma kazandırılabilir.

pvc kullanım alani

6. PVC Levha, Çubuk Nereden Satın Alabilirim?

plastikmetalavm.com’ da detaylı ürün özelliklerinin yanında online 7/24 güvenli alışveriş yapabileceğiniz bir altyapıda mevcuttur.

PVC Çubuk

PVC levha vinil ailesinin en yaygın kullanılan üyesidir. PVC levha, mükemmel korozyon ve hava koşullarına dayanıklılık sunar. Yüksek bir dayanıklılık-ağırlık oranına sahiptir ve iyi bir elektriksel ve termal yalıtkandır. Ayrıca, UL yanıcılık testlerine göre kendiliğinden sönen bir malzemedir. PVC, 60°C (140°F) sıcaklığa kadar kullanılabilir ve kolayca yapıştırılabilir, kaynak yapılabilir, işlenebilir, bükülebilir ve şekillendirilebilir.

PVC Levha

PVC levha vinil ailesinin en yaygın kullanılan üyesidir. PVC levha, mükemmel korozyon ve hava koşullarına dayanıklılık sunar. Yüksek bir dayanıklılık-ağırlık oranına sahiptir ve iyi bir elektriksel ve termal yalıtkandır. Ayrıca, UL yanıcılık testlerine göre kendiliğinden sönen bir malzemedir. PVC, 60°C (140°F) sıcaklığa kadar kullanılabilir ve kolayca yapıştırılabilir, kaynak yapılabilir, işlenebilir, bükülebilir ve şekillendirilebilir.